Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Βούλγαρος υπ. Άμυνας: Το ΝΑΤΟ οφείλει να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ελλάδας ακόμα και με όπλα

0 comments
Βούλγαρος υπ. Άμυνας: Το ΝΑΤΟ οφείλει να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ελλάδας ακόμα και με όπλα


Αποφασισμένος να σταματήσει με κάθε τρόπο τις προσφυγικές ροές στη χώρα του δηλώνει ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Krasimir Karakachanov. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Ιταλίας από τους πρόσφυγες ακόμη και με τη χρήση των όπλων, ενώ σχολιάζοντας τα Σκόπια, εκτιμά πως με την πολιτική που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις τους, το μόνο που κατάφεραν ήταν να μην τους «έχει απομείνει ούτε ένας φίλος στα Βαλκάνια».
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt o Βούλγαρος υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι η Βουλγαρία προτίθεται να περιφρουρήσει τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα από ενδεχόμενες προσφυγικές ροές με τη βοήθεια του στρατού.
«Για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής θα αποστείλουμε στα σύνορα στρατιωτικές δυνάμεις. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία πέντε ζωνών στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα, οι οποίες θα φυλάσσονται από ένα λόχο η κάθε μια. Στη αποστολή συνολικά 600 ανδρών θα συμμετέχουν και ειδικές δυνάμεις».
Μάλιστα, όπως είπε, η Βουλγαρία θα εντείνει τη χρήση βιντεοπαρακολούθησης και μη επανδρωμένων, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα όσων περνούν τη Μεσόγειο δεν χρήζουν προστασίας, δεν καταδιώκονται, θέλουν απλά να ζήσουν στην πλούσια Δύση».
«Με τα όπλα να προστατεύει το ΝΑΤΟ τα σύνορα της Ελλάδας και της Ιταλίας»
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, με αφορμή τις προσφυγικές ροές ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία καθώς και στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλέον τη μαζική εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι στην Ιταλία και την Ελλάδα θα έπρεπε δυνάμεις του ΝΑΤΟ να υπερασπίζονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εν ανάγκη ακόμα και με τη χρήση όπλων. Όταν οι εν δυνάμει μετανάστες διαπιστώσουν ότι οι δρόμοι προς την Ευρώπη έχουν πλέον κλείσει, τότε θα μείνουν στα σπίτια τους».
«Τα Σκόπια δεν έχουν ούτε ένα φίλο στα Βαλκάνια»
Στη συνέντευξη ο Kr. Karakachanov αναφέρθηκε και στη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, η οποία υπογράφηκε την 1η Αυγούστου και πρέπει να επικυρωθεί και από την βουλή της ΠΓΔΜ.
«Η συμφωνία, που προτείναμε εδώ και 18 χρόνια ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. (…) Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη συμφωνία ήταν ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Βουλγαρίας και τερματίζουν τις προσπάθειες παραποίησης της ιστορίας της χώρας μου». 
Σχολιάζοντας την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski να επικυρώσει τη συμφωνία ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας τόνισε: «Τα Σκόπια είναι ο μεγάλος χαμένος της κόντρας που ξεκίνησαν διάφορες κυβερνήσεις τους. Το αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής ήταν η πολιτική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι για την ΠΓΔΜ δεν έχει απομείνει ούτε ένας φίλος στα Βαλκάνια».
Πηγή: 
ΨΟ